Żyrafy to rekordzistki jeśli chodzi o wzrost, są najwyższymi współczesnymi zwierzętami. Mają do 5,5 metra wzrostu. Zgrabną sylwetkę tworzy krótki tułów, długie, smukłe nogi oraz ponad dwumetrowej długości szyja. Głowę przyozdabiają niewielkie wyrostki kostne, okryte owłosioną skórą.

Sierść jest bardzo gęsta, żółtawobrązowa w ciemnobrunatne plamy.

Żyją w małych stadach na sawannach środkowej i wschodniej Afryki. Dniem i nocą wędrują w poszukiwaniu pożywienia. Żywią się liśćmi, pąkami i korą drzew. Potrafią długo obejść się bez wody.

Pasą się w rzadkich zaroślach afrykańskich akacji, które kształtem swym przypominają płaskie parasole. Przewyższają często drzewa i gdy schylają się nad nimi, przypominają z daleka wysokie dźwigi o długich, ruchomych ramionach.

Cechą charakterystyczną poruszania się żyraf jest inochód – rodzaj chodu, polegający na równoczesnym przestawianiu nóg z tej samej strony ciała. Szczególnie pięknie zwierzęta prezentują się biegnąc kłusem przez stepy sawanny.

Żyrafy mają bardzo dobry wzrok i słuch. Wobec drapieżników, na przykład lwów i gepardów, nie są całkowicie bezbronne. Przy napaści bronią się potężnymi uderzeniami kopyt. Zwierzęta te objęte zostały całkowitą ochroną. Nie obawiają się ludzi, często docierają na przedmieścia dużych miast skuszone soczystą zielenią podmiejskich parków.

Janusz Mączka
Fot. Digital Vision