HIPOPOTAMY




Hipopotamy to rodzina parzystokopytnych ssaków, do której należą dwa gatunki: hipopotam nilowy i karłowaty. Obydwa żyją w Afryce.
Hipopotamy nilowe to ogromne zwierzęta, mogą osiągać długość do 4,5 metra, wysokość 1,5 metra i ważyć 3 tony. Żyją w gromadach na mokradłach, bagnach, w jeziorach i rzekach. Widywano je również w morzu, daleko od brzegu.
Na lądzie wyglądają niezgrabnie, ale pływają bardzo zręcznie i wytrwale. Pod wodą wytrzymują nawet 5 minut. Pływanie ułatwiają im błony pławne, rozpięte między palcami kończyn. Potrafią też poruszać się w wodzie biegając po dnie.
Oczy i nozdrza hipopotama znajdują się powyżej pyska, dzięki temu może on widzieć i oddychać prawie całkiem zanurzony.
Zranione, przestraszone czy też napadnięte hipopotamy zawzięcie szarżują. Ich potężna masa, wielka siła i olbrzymie zęby czynią z nich groźnych przeciwników.
Zwierzęta te żywią się roślinnością, pasąc się na brzegach lub wyławiając ją z wody. Żerują w nocy, dzień spędzają zanurzone w wodzie lub na płyciznach i wysepkach.
Mniej znany jest gatunek hipopotama karłowatego. Ma on długość około 185 cm, waży 200–275 kilogramów. Zamieszkuje niedostępne lasy we wschodniej Afryce. Jest to gatunek bardzo rzadki i podlega całkowitej ochronie.
Jeżeli hipopotamom stworzy się odpowiednie warunki życia, dobrze czują się w ogrodach zoologicznych, gdzie możemy je zobaczyć.
.
Fot. pixabay.com