LISY POLARNE




Właściwa nazwa lisa polarnego brzmi – piesiec. Jak wszystkie lisy należy do dużej rodziny psów, w której ma krewniaków: inne lisy, wilki i naszych ulubieńców – psy domowe. Zwierzęta te osiągają 70 cm długości i mają puszyste ogony o długości 45 cm.
Pieśce żyją w arktycznej tundrze na północnej półkuli.
Jak u większości zwierząt żyjących w arktycznych warunkach ich sierść zmienia barwę wraz ze zmianą pory roku. Latem mają futro brązowoszare, a zimą całkowicie białe. Dzieje się tak dzięki hormonom, które reagują na światło. Gdy dzień staje się coraz krótszy, zwierzęta pokrywają się białym futrem. W ten sposób pieśce kamuflują się, czyli maskują, wtapiając się w otoczenie.
Pieśce polują na różne zwierzęta, szczególnie na zające oraz ptaki, podbierają im jaja i pisklęta.
Lisy polarne nie przeżyłyby ciężkiej zimy, gdyby nie robiły zapasów żywności. Zakopują jedzenie w śniegu i świetnie pamiętają, gdzie je ukryły. Mróz zabezpiecza pokarm przed zepsuciem.
Lisy polarne są drapieżnikami. Mają cienkie, długie kły, którymi rozszarpują zdobycz.
.

Fot. pixabay.com